Ufak dokunuşlar mucizeler yaratabilir.

10 Ocak 2013 Perşembe

Mis Gibi Güveçte Kuru Fasülye




Nedense kış mevsimi geldiğinde içimde esen anadolu rüzgarlarına engel olamıyorum.Alt tarafı bir yemek belki ama Miisss gibi köy kokuyor sanki...Bir toprak tencerenin insanı nasıl bu kadar etkileye bildiğini hala anlayabilmiş değilim.Ama anlamaya başladığım bir şey varsa oda şu ki; insanların emeklilik hayallerinin neden memlekete dönüp koyun kuzu bakma isteği olduğu.Demekki Herkes özüne dönmek istiyor eninde sonunda.Her kim olursan ol,Başladığın yere dönmeyi arzuluyorsun.Tüm hırsların,varolma çabaların,statü savaşların ve daha fazlası anlamını yitiriyor ve doyduğun yerden vazgeçip doğduğun yere sürükleniyorsun.Bu toprak tencere sizde benim ki kadar dramatik bir etki yaratmayabilir ama eminimki çocukluğunuzda ninelerinizin kuzinesinin üstünde tütmüştür bu toprak tencerelerden.Şimdi sizde evinizde geçmişe bir yolculuk yapmak isterseniz buyrun sofraya....

GÜVEÇTE KURU FASULYE 
 Malzemeler;
1 büyük kase kuru fasülye(önceden ıslatılacak)
2 adet soğan
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
1 büyük yemek kaşığı domates sos
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve tuz
Bir parça tereyağı

Tarifi;

Öncelikle;Toprak tencere kullanırken uzun bir vakit ayırmanız gerekiyor.Bu vakit Fasülyenin türüne göre değişsede en az 2 saatinizi alacaktır.2 adet soğanı bir parça tereyağı ve biraz sıvıyağ ile kavuralım.İyice sararan ve yumuşayan soğana salçaları ve domates sosunuda ekleyip kavurmaya devam edelim.Ama bu kavurma işlemlerini normalden biraz uzun tutmak daha leziz bir yemeğe sahip olmanızı sağlayacaktır.Tuzunu ve toz biberinide atıp suyunu ilave edin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.Güveç yemeğinde önemli olan nokta az su ile pişirmek.Suyu bir kere de boşaltıp kendi halinde pişmeye bırakmıyoruz.Suyunu çektikçe azar azar ekliyoruz.Yani sizi zorlayacak tek şey sık sık su ekleme işlemi olacaktır.Daha Sonrasını bırakın bu muhteşem güveçler halletsin:)


Yaklaşık olarak bir yada iki saatin sonunda alacağınız sonuç bu olacak ve eminim beklediğinize pişman olmayacaksınız.Afiyet olsun...

4 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

o toprak tencerede pişen yemekler de bir başka güzel oluyor:)) elerinize sağlık
ziyarteiniz içinde teşekkür ederim bende sizi izlemeye aldım

İlknur Şenel dedi ki...

Kış sofrasının şahı ellerinize sağlık.Sevgiler

birtutamkekik dedi ki...

oyyy ennfess görünüyoorr.:)
ellerinize sağğlık...
sevgilerimle..:)

gizem can dedi ki...

Blogan bloga bir tabak uzatılsa keşke ve paylaşsak değil mi:)