Ufak dokunuşlar mucizeler yaratabilir.

28 Şubat 2013 Perşembe

Pazı Sarması




Trakya insanı sarmayı pek sever en çokta lahana ile olanını.Ne yalan söyleyeyim pazıyla yeni tanıştım ve neden daha önce denemediğii sorguluyorum şimdi.Çünkü tadının asma yaprağı sarması ve lahana sarmasından aşağı kalır yanı yok.

Geçenler sizlerle pazılı omlet tarifini paylaşmıştım göz atmak isteyenler; Pazılı Omlet.

Şimdiyse sizlerle pazı sarması tarifini paylaşacağım.Ben zeytinyağlı olarak pişirdim çünkü kıymanın sarma türünde kullanınlmasından hoşlanmıyorum.Siz seviyorsanız tarifin arasına kıymayı sıkıştırıverin:)Tarifi oldukça maliyetsiz olan bu tarifin uğraştırıcı yanı tabiki sarma kısmı.Bu iş biraz sıkıntılı oluyor her seferinde ama sonuç ortaya çıkınca değdi be diyorsun ve tüm yorgunluk geçip gidiyor:)

Malzemeler;

2 kilo pazı

İç Harcı İçin; 

1 bardak pirinç
2 soğan
2 kaşık domates salçası
2 kaşık domates sos
3 kaşık sıvı yağ
1 kaşık nar ekşisi
Bir tutam maydonaz ve nane
Kekik,karabiber,tuz

Sos için;

3 kaşık sıvıyağ
1 bardak su
1 kaşık nar ekşisi 
1 kaşık domates sos 
Tuz 


Tarifi;

1) Soğanı rendeleyin ve tüm iç harç malzemeleriyle bir tencerede birleştirin.
2) Bir ya da bir buçuk bardak kadar su ekleyin ve ocakta biraz kabarmasını sağlayın.
3) Pazıları aşağıda resimde görünen kalın ve beyaz olan saplarından ayırın.
4) Bu sapları tencerenin dibine yerleştirin.
5) Pazı yapraklarını bütün olarak kaynayan suda yarım dakika kadar haşlayın.
6) Harç ve haşlanan pazılar soğuyunca sıra sarma işleminde.
7) Pazı yapraklarını yatay olarak tutun ve iç harçtan koyup sarın.
8) Pazı saplarıyla kaplanmış tenreceye dizin.
9) Üzerine sos malzelerini birleştirip dökün.


Not; 

*  Pazıyı dik olarak sarsanız daha küçük sarmalar elde edeceksiniz.Ben yatay olarak kullandım.
* Pazılarım oldukça taze oldukları için çok büyük değillerdi bu yüzden ikiye bölme ihtiyacı duymadım.
* Ve son olarak iç harcını az koymaya çalışın pazı da patlama yaşanmasın.

Afiyet Olsun...





8 yorum:

hatice avcı dedi ki...

Çok iyi yapmışsın tanısmakla inanılmaz bir lezzet.Canım anneciğim yapardı.:( ellerine sağlık.

Kurabiye Canavarı dedi ki...

Oyy oy oy :)çok güzel görünüyorlar.

gizem can dedi ki...

Sağolun kızlarrr:)

ugurbocegimmutfağı dedi ki...

çook lezzetlş görünüyor ellerine sağlık :)

Rümeysa dedi ki...

Ellerine sağlık Gizemcim...

gizem can dedi ki...

Uğur böceğim sağol tatlım. Rümeysa hanım hoşgeldiniz mutfağıma en yakın zamanda iadeyi ziratte bulunacağım:)

nevininyemekleri dedi ki...

Bizde de pazı,karalahana çok sevilir. Trakya kızanı olarak bende bayılırım. Bloğuma hoş geldin canım. Sevgiler:)

gizem can dedi ki...

Bir hemşehrimi daha buldum galiba sevgiler:)